Löytyminen hakukoneissa

Kun homma alkaa olla pulkassa, kaikki osiot tarkastetaan ja testataan, minkä jälkeen tuote julkaistaan. Julkaisu voidaan porrastaa, riippuen projektin suuruudesta, esim. siten, että käytetään ensin ns. testiyleisöä, kerätään kokemukset ja tehdään tarvittaessa viilauksia. Tällainen projekti on yleensä suurempi ja hinnakkaampi eikä yleensä tämän dokumentin piiriin kuuluva ensimmäinen askel yrityksen digitaalisuudessa.

Sivuston löytyminen hakukoneista

Kun sivusto julkaistaan, halutaan tietenkin, että se löytyy esim. googlatessa ja muilla hakukoneilla. Tähän voidaan käyttää kahta metodia:

1. hakukoneoptimointi, SEO (Search Engine Optimization)

Huom! Tämä on tärkeä ja laaja asia ja jo mielellään ainakin perusteiltaan jo rakennusvaiheessa tehtävä asia.

2. hakusanamainonta, SEM (Search Engine Marketing)

Kohdistettu hakukonemarkkinointi, jossa luodaan hakusanat/lauseet, joilla oma mainos näytään hakutuloksissa panostuksen mukaan.

Kumpi tapa valita?

Jos halutaan päästä nopeasti hakutuloksiin ja kärkeen, on panostettava kakkoskohtaan eli hakusanamainontaan, jossa otetaan kampanjamainen lähestymistapa:

  • laaditaan mainos
  • määritellään avainsanat, klikkaushinnat ja päiväbudjetti
  • seurataan tuloksia ja tarvittaessa viilataan yksityiskohtia.

Huomaa, että mainoksen ja mainostilin laatiminen on oma työnsä, kuten myös seuranta, analyysi ja kampanjan viilailu. Näiden alustavat kustannukset on hyvä selvittää ja sisällyttää budjettiin, jos tätä ei aio tehdä itse.

Hakukoneoptimointi taas on tärkeä osa-alue, joka tulisi tehdä ammattimaisesti jo sivustoa rakennttaessa. Tällä on pitkäaikaiset hyvät vaikutukset sivuston ja palvelujen/tuotteiden löytymiseen. Hakukonelöytymistä tulee seurata, analysoida ja tarvittassa kehittää jatkuvasti.

Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun käytetään molempia tapoja etenkin alkuun. Parhaimmillaan hyvä hakukoneoptimointi tekee hakusanamainonnan turhaksi.

 

« Edellisellä sivulla kuvattiin käytännön toteutusta, seuraavassa on yhteenveto koko prosessista »

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *